Artikelen

Thee Informatie

Hartelijk welkom!

Ga met ons mee en betreed de wereld van de thee! Hier vindt u interessante informatie over de herkomstgebieden van onze thee.

Assam;

Rond 1820 werden in de provincie Assam in Noord India in het wild groeiende theestruiken ontdekt. De vondst was toentertijd sensationeel, omdat men van mening was dat de theeplant afkomstig was uit China en Japan. De robuuste en grof bladerige plant Tea Assamica werd moeizaam gecultiveerd daar het hete, vochtige klimaat langs de Brahmaputra rivier in het onherbergzame jungle gebied de verstedelijking van dit gebied erg moeilijk maakte.
Vandaag de dag kan men zeggen dat Assam met 600 kilometer oppervlakte van oost naar west tot de grootste theeproductie gebieden van de wereld behoort.
Het broeikasklimaat met temperaturen van boven de 35°C en de heftige regenval laat de thee snel groeien. Het ligt voor de hand dat de opbrengst van de grote theebladeren groter is dan in Darjeeling waar moeizaam op de steile hellingen geoogst kan worden.

 

Assam-thee is krachtig mals van smaak en veelzijdig. Zij vormt een uitstekende basis voor talloze melanges.
In de provincie Assam worden in principe alleen zwarte theesoorten geproduceerd.

 

Ceylon - Sri Lanka;

Het landschap, vooral het oosten en westen van het eiland, wordt gekenmerkt door de talloze theevelden. De edelste soorten worden in het wat qua temperatuur aangenamere hoogland van Nuware-Eliya (betekent, boven de wolken) met zachte Chinese-theeplanten geteeld, terwijl verder naar onderen de robuuste Assam planten of hybriden (kruising met Chinese en Assamplanten) gecultiveerd worden.
De Ceylon cultuur is niet oud: Rond de 19e eeuw, overheerste de cultuur van koffie. Toen vernietigde een agressieve plantenziekte alle koffieplanten. Het Engelse experiment met als alternatief de theeplant voldeed. Ceylon thee is vandaag de dag bekend om zijn kruidig, frisse, sterke smaak. En op de meest verschillende hoogten tussen 300 en 2000 meter ook in verschillende kwaliteiten gecultiveerd. Ceylon is een zeer progressieve, onafhankelijke staat, die zich als eerste met het moeilijke en kostbare thema van gecontroleerde biologische productie van thee bezighoudt.
Ceylon verbouwd hoofdzakelijk zwarte thee.

 

China;

China is zonder twijfel het oorsprongsland van thee. Sinds +/- 5000 jaar wordt hier thee gecultiveerd groene thee wel te verstaan en de talloze verhalen rond het thema thee zijn onoverzichtelijk. Voor de export produceert China ook zwarte thee.
De bekendste theesoorten komen uit de provincie Sichuan, Yunnan en Anhui. Zij hebben een zacht geurend aroma, dat komt van de aanbouw van zuivere, ongekruiste China-planten.
In het bijzonder de zwarte Keemun soorten uit de bergen van de provincie Anhui zijn zeer geschikt voor diegenen die een looizuurarm en mild product zoeken.
Zwarte theeën uit de provincie Yunnan zijn daarentegen wat krachtiger en kruidiger in smaak. Over het algemeen zit er in Chinese thee minder caffeïne en onze ervaring is dat men deze thee daarom aanbeveelt om in de avond te drinken.

Darjeeling;

Het is bewonderenswaardig dat een klein stadje in het hoge Noorden van India de naam Darjeeling tot een begrip heeft gemaakt met zijn theekunst.
Precies genomen waren het 1.850 Britse Kolonialen die zich daar op een hoogte van 2.100 meter verscholen voor de hectiek en warmte in de vallei en zijdelings op het idee kwamen daar thee te gaan verbouwen.

Het klimaat scheen er ideaal te zijn en zo ontstonden er al gauw theesoorten waarvan men hedendaags zegt, dat zij tot de beste van de wereld behoren. Vandaag de dag wordt in het z.g. Darjeeling district op ca. 80 plantages thee verbouwd en gecultiveerd.
Door de duidelijke wisseling van jaargetijden spreekt men van eerste plukt, tweede plukt en van de z.g. herfsttheeën.

Iedere pluk heeft zijn eigen smaakkarakter. De aller-fijnste thee is afkomstig van de eerste pluk van het jaar. Het rauwe en koele voorjaarsklimaat en de intensieve straling van de zon zorgen voor gestage groei van de jonge scheuten. Alleen de twee bovenste blaadjes en het bovenste bladtipje wordt geoogst. In deze blaadjes zit een enorme kracht en zeer genuanceerd aroma, wat bij het zetten van de thee ontplooit.
In het hooggebergte van Darjeeling wordt niet alleen zwarte thee geproduceerd, ook zeer fijne groene thee en de biologische.

 

Vruchten theeën;

Vruchtentheeën zijn er in vele smaken en soorten. De basis bestaat voor het grootste deel uit stukjes Hibiscusblad, Rozenbottelschil en Appel en de smaak wordt door diverse bestanddelen en Aroma's verder verfijnd.

Door zijn verfrissende smaak is een vruchtenthee een ideale caffeïnevrije dorstlesser, welke zowel heet als koud te drinken is. Wij bieden u een grote verscheidenheid aan lekkere en interessante thee soorten.

Japan;

In de 9e eeuw vond de Chinese theeplant zijn weg naar Japan.
 Monniken brachten deze mee uit China en verbonden het gebruik aan streng geritualiseerde handelingen.
Groene thee als medium voor meditatie en religieuze doeleinden. In tegenstelling tot China met zijn onoverzichtelijke rijkdom aan groene thee, produceert Japan maar enige soorten die min of meer op het Sencha-blad, de Japanse volksdrank, bouwen.
Het belangrijkste gebied ligt in de provincie Shizuoka, aan de voet van Fujijama. In Japan wordt uitsluitend groene thee geproduceerd. Zoals in China is de vraag naar
Thee in het eigen land zeer groot. Groene thee is hier uit het dagelijks leven niet weg te denken.

 

Groene thee;

Waarom blijft groene thee eigenlijk groen? Het beste kan men eerst de zwarte thee bekijken. Hiervoor wordt in het kort na het breken van de blaadjes een soort oxidatie proces (Fermentatie) in gang gezet. De blaadjes worden bruin, sappen worden onttrokken en etherische oliën ontwikkelen zich en het blad veranderd van structuur. Dit hele proces wordt bij groene thee juist omzeilt. Na een voorbereiding van een aantal uren zijn de blaadjes zacht en mals gemaakt. Dan wordt ieder blad in een grote pan snel geroosterd (China) of in kokende damp (Japan) met dit resultaat: Het blad blijft groen, alles, wat aan natuurlijke stoffen in het blad aanwezig is, blijven behouden en dit ontluikt zich bij het zetten van de thee.
Opmerkelijk is de grote zorg tijdens het voorbereiden: teveel damp of hitte leidt tot grote smaakproblemen of andere ongewenste effecten. De kwaliteit zal dan beslist verdorven zijn.
Er zijn vele varianten om de groene thee te zetten; Chinezen laten de blaadjes in het water liggen en gieten er meerdere malen kokend water op. Wij daarentegen nemen afgekoeld water tussen de 60 en 80 °C en laten de thee 2-3 minuten trekken. In ieder geval telt dat des te beter de kwaliteit van groene thee, des te langer men deze in het water kan laten.

 

Oolong;

Er zijn talrijke verhalen in de geschiedenis ontstaan hoe een Oolong wordt gemaakt. Iedere Oolong heeft zijn eigen optische karakter en een ding staat vast:
de productie kan zeer variabel zijn en erg kostbaar, daarom heeft hij ook zijn eigen prijs. Qua smaak zit de Oolong tussen een groen en zwarte thee in. In het kort begint het ermee dat de blaadjes in de zon verspreid worden waardoor iets van hun vocht opgenomen wordt. Hierdoor ontstaan zekere chemische processen waardoor een fantastisch aroma van het blad ontstaat. Aansluitend worden ze in bamboe korven heel voorzichtig heen en weer geschud waarbij alleen de randjes van het blad iets afbreken en alleen daar fermenteren; alleen daar komt iets sap uit. Oolong kenners spreken van een groen blad met rode rand. In grote hete pannen worden de blaadjes verhit om alleen het aroma en de kleur van het blad definitief vast te houden.

 

Rooibos Thee;

Rooibos groeit in Zuid-Afrika, waar hij het karakter van de Nationale drank heeft.

Zijn rode kleur ontstaat als de loot en bovenste blad in kleine staafjes gesneden worden en met de zuurstof in de lucht in verbinding treden.
De triomftocht van de rooibos is niet meer te stoppen. Wat hierin ook meespeelt is dat er geen cafeïne in zit, en Rooibos in smaak en kleur wat overeenkomt met enkele soorten zwarte thee.

Rooibos smaakt zeer zacht en mild en is zowel warm als koud goed te drinken en zeer goed te aromatiseren.
Voor een kopje gebruikt men 2 theelepels rooibos en giet hier kokend water op en laat deze 5 minuten trekken.

Gearomatiseerde thee – zwart;

Met heeft een hele fijne neus nodig voor de ongelooflijke aantallen aan aroma's en geuren, bloesem en ingrediënten om een geschikte basisthee te kunnen aromatiseren. Alleen op die manier verkrijgt hij zijn afwisselende karakter. De kunst is om met nieuwe trends en aroma's weer een nieuwe thee te creëren.
Wat de te gebruiken aroma's betreft spelen de natuurlijke en natuuridentieke aroma's mee. Kunstmatige aroma's zijn met betrekking tot thee niet toegestaan en worden in onze theeën niet gebruikt. Het aroma wordt in geconcentreerde vorm uit een plant zelf verkregen.

Natuuridentieke aroma's worden alleen gebruikt als de natuurlijke stof in de basis plant niet intensief genoeg is om een thee afdoende te kunnen aromatiseren. Zij zijn volledig identiek met de in de plant voorkomende substanties en hebben ten opzichte van natuurlijke aroma's een groot voordeel: zij zijn hitte en zuurbestendig en worden gekenmerkt door goede houdbaarheid.

 

Gearomatiseerde thee – groen;

Groene gearomatiseerde thee komt tot zijn recht indien deze wordt opgegoten met water van 60-80°C en maximaal 2 minuten te laten trekken. Dan zijn de aroma en basisthee namelijk in balans. Indien met de thee langer laat trekken wordt de smaak iets bitter door de verspreiding van de looistoffen van het groene theeblad.